Hvad er

Allergivaccination?

Allergivaccination behandler både symptomerne og årsagen til allergien

Ved en allergivaccination gives behandlingen over lang tid under kontrollerede former. På den måde omstiller immunforsvaret sig, hvilket gør, at man bedre kan tåle det, man er allergisk over for.

Allergivaccination er rettet mod selve årsagen til allergien og ændrer sygdomsforløbet. Ved at tilføre allergenet i en kontrolleret dosis over lang tid kan kroppens immunsystem gøres mindre følsomt over for de stoffer, som forårsagede allergiske reaktioner inden behandlingen. Allergivaccination kaldes også allergen immunterapi og er tidligere også blevet kaldt hyposensibilisering.

 

Immunsystemet overreagerer

Immunforsvaret skal blandt andet beskytte os, hvis der er farlige stoffer i den luft, vi indånder. Ved pollenallergi og husstøvmideallergi sker en overreaktion i immunforsvaret, da hverken pollen eller husstøvmider er farlige for kroppen. Når en allergisk person udsættes for et allergen, producerer immunsystemet specifikke antistoffer mod netop dette specielle allergen. Disse antistoffer kaldes IgE. Antistofferne sætter sig på andre celler, for eksempel de såkaldte mastceller, som blandt andet findes i næsen, øjnene og lungerne. Når allergenet kommer i kontakt med antistofferne, sendes der signaler til mastcellen, som frigør histamin og andre stoffer, der forårsager den allergiske reaktion.

 

Allergivaccination er en form for allergen immunterapi

Ved allergivaccination omprogrammerer man immunforsvaret, så det bliver mere robust. Så sker der i stedet andre reaktioner, blandt andet dannes der færre IgE-antistoffer, til fordel for stoffer som i stedet reducerer den allergiske reaktion.

Allergivaccination gives som tabletter eller injektioner (indsprøjtninger). Tabletterne og allergisprøjterne indeholder de naturlige allergener (fx græspollen), som man er allergisk over for. Der findes tabletter mod birkepollenallergi, græspollenallergi og husstøvmideallergi. Den første tablet får man hos lægen, og resten kan man tage derhjemme. Allergibehandlingen løber i 3 år, men man plejer at opleve en lindrende effekt på symptomerne allerede efter et par måneder. For at opnå en fortsat effekt, også efter at behandlingsperioden er slut, er det nødvendigt at gennemføre hele vaccinationsprogrammet. Får man allergivaccinationen som sprøjter, foregår det på et ambulatorium eller en klinik over en periode på 3-5 år; den længere behandlingstid gælder primært, når det drejer sig om insektallergi. Indsprøjtningerne gives hver 6.-8. uge, dog med en uges interval i de første måneder, hvor der sker en gradvis øgening af dosis.

Man kan blive vaccineret mod flere allergier samtidig, hvis der er flere allergener, der giver svære gener. Vigtigst er det at blive vaccineret mod de allergener, som man ikke kan undgå, og som påvirker ens hverdag. Hvis man har astma eller er i risikogruppen for at få astma, kan det også være en god idé at blive allergivaccineret og på den måde mindske immunforsvarets reaktion på allergenet.

Forskellen på allergimedicintyperne
Allergivaccination behandler allergiens underliggende årsag og kan give både forbedring af symptomer efter et par måneder og langtidsvirkende effekt, også efter afsluttet behandling. Forskellen på dette og den almindelige symptombehandlende allergimedicin, blandt andet antihistaminer og kortikosteroider, er, at allergisymptomerne alene lindres i den periode, hvor medicinen tages (uanset om det er receptmedicin eller ej).
Last updated: 2020.03.08